VASILIKIA MOUNTAIN FARM, στην Παύλιανη Φθιώτιδας


Το Ορεινό Αγρόκτημα Βασιλικιά αποτελεί το ιδανικό καταφύγιο για ρομαντικές αποδράσεις και ποιοτικές οικογενειακές στιγμές.
Το αγρόκτημα δημιουργήθηκε από μια οικογένεια επιχειρηματιών από την Αθήνα ως προσωπικό τους καταφύγιο, για να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα της πρωτεύουσας. Η καταγωγή τους απο ορεινά, κυρίως κτηνοτροφικά χωριά της Μακεδονίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή της περιοχής, ώστε να βρίσκονται πιο κοντά σε ένα φυσικό περιβάλλον που είχε κοινά στοιχεία με αυτά που τους ξυπνούσαν μνήμες από τις οικογενειακές παραδόσεις και τα παιδικά τους χρόνια.
Το όνομα της φάρμας, Βασιλικιά, προέρχεται από ένα παρθένο δάσος με οξιές από την περιοχή καταγωγής του senior δημιουργού του αγροκτήματος, ο οποίος επέλεξε και την τοποθεσία του στην είσοδο της Παύλιανης το 1984. Από τότε μέχρι σήμερα η φάρμα έχει περάσει αρκετά στάδια επέκτασης και εξέλιξης προκειμένου να φτάσει στη σημερινή της μορφή.
Τα μέλη της οικογένειας, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών βρήκαν στο αγρόκτημα το ιδανικό πεδίο δημιουργίας που τους επέτρεψε να μεταφέρουν εικόνες απο μέρη που ταξίδεψαν και τους ενέπνευσαν, κυρίως απο την Βόρεια Αμερική, καθώς και την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, αλλά και την Ελλάδα, με μια εκλεκτικιστική προσέγγιση σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική, την διαρρύθμιση των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, καθώς και των διακοσμητικών στοιχείων που αποτελούν μια συλλογή ιδιαίτερων αντικειμένων από όλον τον κόσμο.
Σε μια περιοχή με έντονες αντιθέσεις, και ιδιαίτερα ενδιαφέρον γεωμορφολογικό ανάγλυφο, όπου βρίσκονται δύο από τους παλαιότερους εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας (Εθνικός Δρυμός Οίτης – 1966, Εθνικός Δρυμός Παρνασσού – 1938), μερικά από τα υψηλότερα βουνά της χώρας (Παρνασσός, Γκιώνα, Καλλίδρομο, Οίτη, Βαρδούσια), λίμνες (Μόρνος), ποτάμια (Εύηνος, Ασωπός, Σπερχειός, Γοργοπόταμος, Ιναχος/Βίστριτσα) και θάλασσες (Μαλιακός κόλπος, Βόρειος Ευβοϊκός, Κορινθιακός κόλπος), οι νομοί Φθιώτιδας και Φωκίδας στην κεντρική Ελλάδα αποτελούν ένα αρμονικό μωσαϊκό από τοπία μοναδικής ομορφιάς, γραφικά χωριά και ιστορικά μνημεία ένδοξου αλλά και ταραχώδους παρελθόντος.
Πρόκειται για έναν τόπο εξαιρετικού φυσικού κάλλους με τεράστιες εναλλαγές τοπίο, γεμάτο γοητευτικά μυστικά, όπου η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα παραμένουν ζωντανά, δημιουργώντας μια μοναδική εμπειρία άμεσης επαφής με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής μέσα σε ένα περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.
Η ανακάλυψη των εικόνων της περιοχής, γεμάτη απο μυστηριακά δάση, χιονισμένες κορυφές, ποτάμια που έχουν εμπνεύσει μύθους και θρύλους, λίμνες μικρές αλλα πανέμορφες, βιότοπους που βρίθουν απο άγρια ζωή, μέσα απο αναρίθμητες δραστηριότιτες, αποτελεί μία συναρπαστική ταξιδιωτική εμπειρία.
Το αγρόκτημα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.010 μέτρων, στην είσοδο του γραφικού χωριού (Κάτω ή Νέα) Παύλιανη, που με τη σειρά του αποτελεί την πύλη εισόδου, σε απόσταση λίγων μόνο λεπτών, στον εθνικό δρυμό Οίτης.
Η Παύλιανη, σε απόσταση 235 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας αποτελείται από δύο χωριά, την Κάτω ή Νέα και την Ανω (Παύλιανη), που απέχουν 2 χλμ. μεταξύ τους. Η Παύλιανη είναι ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης για μια σειρά από δραστηριότητες πολυθεματικού τουριστικού προτύπου, με έμφαση στον εναλλακτικό, ορεινό φυσιολατρικό-περιηγητικό, πολιτιστικό-θρησκευτικό τουρισμό. Αποτελεί έναν ξεχωριστό τόπο γιά την παρατήρηση της φύσης και ήπιες αθλητικές δραστηριότητες, σε ένα από τα πιο απαλά ως προς την μορφολογία του και πλέον βατό βουνό της χώρας («ολόκληρο το βουνό, απ’ άκρη σ’ άκρη, περπατιέται»), όπως ποδηλασία ή πεζοπορία στα δεκάδες σηματοδοτημένα δασικά μονοπάτια που διασχίζουν τοπία παρθένας ομορφιάς που μοσχοβολούν θυμάρι, τσάι του βουνού, αγριοβότανα, ρίγανη, και αναψυχής, όπως ατέλειωτους περιπάτους και πικ-νικ δίπλα σε ποταμάκια ή απομονωμένα ξέφωτα μέσα στο δάσος, καθώς και πανέμορφες διαδρομές με αυτοκίνητο ή οχήματα 4×4 που συνδυάζονται υπέροχα με παραδοσιακές γευστικές απολαύσεις στους γύρω οικισμούς και χωριά.
Το αγρόκτημα αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό ορμητήριο για όλες τις εποχές, με εύκολη πρόσβαση στον Παρνασσό και τα ομώνυμα χιονοδρομικά κέντρα, την πανέμορφη παραλία Ασπρονέρι στον Βόρειο Ευβοϊκό και βέβαια τον αρχαιολογικό χώρο και μουσείο των Δελφών, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Ξεχωριστό στοιχείο της τοποθεσίας της φάρμας των 26 στρεμμάτων είναι ότι βρίσκεται από τη μία του πλευρά στις παρυφές του χωριού και από την άλλη του πλευρά κυριολεκτικά μια ανάσα από την καρδιά του δάσους.

vasilikia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *