Το Agrotourismos.Gr δημιουργήθηκε το 2004 με σκοπό να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο του ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ στην Ελλάδα, ώστε να εξυπηρετεί τόσο τις αγροτουριστικές επιχειρήσεις, όσο και τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να κάνουν τις διακοπές τους σε κάποιο αγροτουριστικό κατάλυμα…

Οι επιχειρήσεις παρουσιάζουν εδώ, μέσα από τα δικά τους sites, τον τόπο, τις υπηρεσίες και τα ξεχωριστά ποιοτικά τους χαρακτηριστικά,.. Οι ιδιώτες, βρίσκουν εύκολα και γρήγορα το κατάλυμα που τους ταιριάζει ανάλογα με τον τόπο και τις άλλες προτιμήσεις τους,..

Τα καταλύματα που παρουσιάζουμε εδώ, επιλέγονται με βάση ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία ταιριάζουν με τον όρο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, ή απόλυτα ή με τη σχετική έννοια… Ξενώνες, Αρχοντικά, Βίλες, Πανσιόν, Διαμερίσματα, ακόμα και κομψά Ενοικιαζόμενα  Δωμάτια, που συνδυάζουν τη διαμονή των επισκεπτών με κατανάλωση τοπικών προϊόντων, εκδηλώσεις ή δραστηριότητες,.. Πρόκειται συνήθως για οικογενειακές επιχειρήσεις, σε μια ποικιλία διαστάσεων, από ένα απλό και μικρό ξενώνα μέχρι ακόμα και μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών, με κοινό γνώρισμα ότι διαφέρουν ουσιαστικά από το κλασικό ξενοδοχείο, έχουν τοπικό χρώμα, γεύση και άρωμα!.. Ο ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ είναι η καταλληλότερη μορφή τουρισμού για να γνωρίσει κάποιος την Ελλάδα και τη μοναδική Φύση της, τους ανθρώπους, τα προϊόντα και τις παραδόσεις μας,.. Επίσης, αν θέλει, να συνδυάσει τις διακοπές του με ευχάριστες δραστηριότητες κοντά στη Φύση!..

Γιάννης Γούτης
Διευθυντής

Αγροτουρισμός είναι ειδική μορφή Τουρισμού Υπαίθρου, η οποία συνίσταται στο σύνολο των δραστηριοτήτων που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή και το πολιτιστικό περιβάλλον των αγροτικών περιοχών, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και τοπική γαστρονομία , καθώς και την παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας και εστίασης σε χώρους ενοποιημένους ή μη με αγροτικές εγκαταστάσεις.

Κατά την 4η Προγραμματική Περίοδο το Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 (ΠΑΑ), υλοποιεί παρεμβάσεις αγροτικού τουρισμού και γενικότερα τουρισμού, μέσω του Άξονα 3 «Ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές και διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας» και του Άξονα 4 «Εφαρμογή της προσέγγισης Leader».

Πλεονεκτήματα και οφέλη

Ο  Αγροτουρισμός επιδιώκει τη δημιουργία θετικών κοινωνικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ανταποκρίνεται στην ανάγκη των αγροτών να αποκτήσουν συμπληρωματικό εισόδημα απασχολούμενοι με τον τομέα των υπηρεσιών καθώς και στην ανάγκη των κατοίκων των αστικών κέντρων να επιστρέψουν στη φύση.

Ο Αγροτουρισμός αναπτύσσει την τοπική κοινωνία, συμβάλλει στη συνέχεια της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων, διατηρεί τέχνες που διαφορετικά θα είχαν εξαφανισθεί, συμβάλλει στην αναβίωση εθίμων και παραδοσιακών εκδηλώσεων, στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας των απομονωμένων περιοχών με τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και προσφέρει  νέες προοπτικές ζωής στους νέους των περιοχών αυτών. Μέσω του Αγροτουρισμού προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά, η μοναδικότητα της κάθε περιοχής.

Ο Αγροτουρισμός προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει τις αγροτικές περιοχές, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων, την πολιτιστική κληρονομιά κάθε περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση. Δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με τη φύση και με τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει. 

Γενικότερα ο Αγροτουρισμός συμβάλλει:

  • στη συμπλήρωση και βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος
  • στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και εργασίας του αγροτικού πληθυσμού
  • στη συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού στον τόπο διαμονής του
  • στη βελτίωση και διάθεση των τοπικών αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων
  • στην προστασία του περιβάλλοντος
  • στη διατήρηση, προβολή κι αξιοποίηση της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς
  • στη βελτίωση της ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών
  • στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Αγροτουρισμός στο Δήμο Μεσσηνίας